DELIRIUM Een zorg-wekkende voorstelling

Datum/Tijd
za 29-10-2022
20:30 uur

Locatie
Broedplaats Hellema
Oostzijde 381
1508 EP Zaandam

Categorieën


Finíster theaterproducties presenteert DELIRIUM Een zorg-wekkende voorstelling

Impressie:

Wat gebeurt er in een verpleeghuis als het bezoek weer naar huis gaat? We nemen u 24 uur mee in de ontwikkelingen van verzorgers Helga (Poolse), Erik en stagiaire Eva die een afdeling draaiende moeten houden onder het juk van manager Claire, die er op gebrand is om het verpleeghuis als beste uit de bus te laten komen voor de Inspectie. Hoe houden zij zich staande? De bewoners op de achtergrond willen ook van alles en voelen zich in de steek gelaten. En als dan de nachtdienst het ook nog laat afweten, moeten Helga, Erik en Eva door tot het bittere eind. Een delirium door vermoeidheid lijkt onvermijdelijk.

 Wie combineert slapstick, drama en horror tot een bijna filmische beleving?

Met eerdere voorstellingen De Blonde Terrorist en Verzuurd heeft Jean Voormeer, leider van Finíster, op festivals al hoge ogen gegooid bij het publiek. In Delirium word een actueel thema van de schrijnende situatie in de ouderenzorg verwerkt in een absurdistische mix van slapstick, objecttheater, drama en horror.

Bijzonder is ook de keuze om slechts één gang in het verpleeghuis te laten zien waar alles van en tussen het personeel te zien is. Alle cliënten (ouderen) zijn niet zichtbaar maar worden via geluidsfragmenten en handelingen van de spelers tot leven gebracht.

Regie-Coach Michael Helmerhorst (o.a. Vis a Vis) heeft zich in samenwerking met Regisseur/Schrijver Jean Voormeer gestort op het vertalen van horror naar het theater. Contrastrijke en vervreemdende filmische belichting met meerdere lagen versterken de inhoudelijke boodschap en maken de verhaallijnen en de spanning voelbaar. Ondersteund door een scala aan geluiden, sfeermuziek en drones die opbouwen naar de horrorelementen. Aangevuld met videoprojecties en beeldschermvideo’s.

Door het absurdisme, de slapstick en de horror leggen we de angstcultuur bloot waar mensen in vastlopen. De toeschouwers ervaren hoe moeilijk het is om dat te veranderen. Deze krachtige mix heeft de potentie om het beeld van de zorg binnenste buiten te keren, waarmee we het publiek met een andere blik naar buiten laten gaan.

Een must-see voor medewerkers in de zorg, als je ouders in een tehuis zitten of als je nadenkt hoe jij later verpleegd zal worden. Of gewoon nieuwsgierig bent naar vernieuwend theater met horrorelementen.

 

Tekst / Regie:              Jean Voormeer

Spel:                            Wilma Bakker, Martin Vernooij,

Katja van der Does, Jean Voormeer

Dramaturgie:                Christine Geense

Regiecoaching:           Michael Helmerhorst

Techniek:                     Rein Heije

Adviezen:                    Vastert van Aardenne

 

Speeldata:                   Zaterdag 29 oktober 20:30 uur

Zondag 30 oktober 15:00 uur

Zondag 30 oktober 20:00 uur

Toegang:                     20,- incl. een koffie of thee

Locatie:                       De Hellema, Oostzijde 381 Zaandam

 Kaartjes via:                www.finister.nl