De Zaanse Toekomststoel wordt aangeboden aan Gemeenteraad

Datum/Tijd
wo 01-11-2023
19:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


Weeg de toekomst mee in de beslissingen van vandaag

Woensdag 1 november, midden in de nationale klimaatweek, bieden de klimaatburgemeesters van Zaanstad de Toekomststoel aan de gemeenteraad van Zaanstad.

 De Zaanse Toekomststoel is een initiatief van de Klimaatburgemeesters. Zij hebben eind mei deze stoel gelanceerd en de stoel heeft in de afgelopen maanden vele organisaties in de stad een bezoek gebracht. 

Het idee van de Toekomststoel komt van Jan Terlouw (toekomststoel.nl). Om andere keuzes te maken voor een duurzame wereld van morgen is het belangrijk om de toekomst mee te wegen in de beslissingen van vandaag. ‘Dit doen we door letterlijk een lege (kinder)stoel aan te schuiven bij het maken van belangrijke beslissingen, als symbool voor de toekomst.’

De Toekomststoel is een gebruikte kinderstoel, die al twee generaties meegaat. Eind mei hebben de jongeren van LocalHeroes-mdt.nl deze stoel startklaar gemaakt voor een rondgang door de stad, en zij hebben als eerste organisatie hun naam op de stoel gezet.

De stoel heeft de afgelopen maanden vele organisaties een bezoek gebracht, van de Heemtuin tot het St. Michael College en van de Forbo tot de Groene Speeltuin. De stoel was te volgen via Instagram. Alle Zaanse organisaties, scholen en bedrijven die mee hebben gedaan, schreven hun naam op de stoel. Ook hebben ze een boodschap m.b.t. het klimaat opgeschreven in een boekje dat aan de stoel hangt. 

Op 1 november is het moment waarop de klimaatburgemeesters de stoel aan het college van B&W en de gemeenteraad van Zaanstad aanbieden. Dit moment is gekozen vanwege de Nationale Klimaat Week, deze week zijn er in het hele land veel activiteiten, waaronder dus ook het aanbieden van de Toekomststoel. De stoel wordt aangeboden en krijgt de opdracht mee om ook echt een vaste plek in de besluitvorming in te nemen. Het is de extra zetel in de gemeenteraad waar de kinderen van nu en de toekomstige generaties een stem krijgen.

Het aanbieden van de stoel zal om 19:00u zijn in de Raadzaal. Klimaatburgemeester Iris Vogt zal tijdens een inspraak de Toekomststoel aanbieden. Dit is openbaar en ter plekke te volgen, en ook via de live-verbinding via internet.

 ‘Zo groeit het besef van het afwegen van belangen voor de toekomst bij besluiten van nu, wordt dit gesteund en normaler. ‘We hopen dat de stoel inspireert, verbindt en ons aanzet tot gezamenlijke actie’, aldus de klimaatburgemeesters. 

Vanuit HOOP over het klimaat nodigen de vier klimaatburgemeesters van Zaanstad maandelijks mensen uit die mee willen denken over het klimaat. Dit vindt plaats op een vrijdag van 15.00-17.00 uur in café brouwerij de Hoop in Zaandijk. In hun functie willen zij natuurlijke kringlopen herstellen, waarmee we ook een brug slaan tussen inwoners en de gemeente. Wil je hierbij aanwezig zijn, heb je ideeën of wil je juist inspiratie opdoen dan kan je je aanmelden via zaansklimaat@gmail.com.