De Reiziger | Leny Breederveld en René Groothof

Datum/Tijd
do 03-03-2022
20:15 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorieën


Het is 1938. Wie is de eens zo succesvolle Joodse Silbermann nog wanneer hem alles wordt afgenomen en hij als een opgejaagd dier moet vluchten voor de nazi’s?

De Reiziger, naar de roman van Ulrich Alexander Boschwitz, is een aangrijpende voorstelling over de Joodse zakenman Otto Silbermann (gespeeld door René Groothof), die in 1938 weet te ontsnappen aan de antisemitische acties van de nazi’s. Hij raakt in korte tijd alles kwijt: zijn huis, klanten en het contact met zijn (niet-Joodse) vrouw, familie en vrienden. Met een koffer vol geld komt hij op straat te staan. Silbermann probeert onzichtbaar te blijven en neemt trein na trein. Hij ontmoet tijdens zijn vlucht een bonte stoet aan mensen (allen gespeeld door Leny Breederveld) uit alle geledingen van de maatschappij. De wurgende angst, paniekerige overwegingen en uitzichtloze situatie van Silbermann grijpen je bij de strot. Wat is zijn leven nog waard? 

De aangrijpende voorstelling maakt voelbaar hoe het vijanddenken onder de ‘gewone mensen’ groeit en woekert vlak voor het uitbreken van de oorlog en wat dat voor een individu betekent. In de gesprekken die Silbermann voert en hoort, wordt de angstaanjagende werkelijkheid van het leven in die tijd op indrukwekkende wijze door BEER muziektheater weerspiegeld. Daarnaast maken de overeenkomsten met het huidige polariserende klimaat De Reiziger pijnlijk actueel.