de dementie van Jet en Harrie – Ervarea leren door beleven

Datum/Tijd
wo 08-11-2023
20:00 uur

Locatie
Zaantheater
Nicolaasstraat 3
1506 BB Zaandam

Categorie├źn


Als dementie je leven binnenwandelt, lijken er twee werelden te ontstaan: die van Jet (degene die aan dementie lijdt) en die van Harrie (alle mensen die met Jet te maken hebben). Hoe verder het ziekteproces vordert, hoe mee die twee werelden van elkaar verwijderd raken. Langzaamaan verlies je het contact, raak je elkaar kwijt. En recht evenredig met het verdriet dat daarmee gepaard gaat, groeit vaak ook het onbegrip. Waarom loopt Jet steeds achter me aan? Waarom is ze nergens meer voor te porren? Maar ook: wie is die persoon die zich Harrie noemt en me in een vreemde omgeving bij vreemde mensen aan een tafel zet? Waarom mag ik niet naar huis?

Het hiaat tussen de twee werelden zoals Jet en Harrie die ervaren lijkt niet te overbruggen. Lijkt. Want in de afgelopen jaren ontdekten Ervarea wel degelijk bruggen. Makkelijk te bewandelen bruggen.

De voorstelling
In de voorstelling volgen we Jet en Harrie, vanaf het moment dat zij als actieve ouderen, met pensioen, samen van het leven genieten, tot het moment dat Jet in een zorginstelling woont en Harrie haar dagelijks bezoekt.

In de voorstelling wordt het spel afgewisseld met kennisoverdracht en ervaringen. Hierdoor gaan we beter begrijpen wat er in het hoofd van Jet gebeurt. Hierdoor kan Harrie zichzelf en de omgeving inzetten om het contact met Jet te verbeteren.

Pop-up coffee & care arrangement van het Buitenhuis in Zaantheater op 8 november
Voor iedereen die interesse heeft in deze theatervoorstelling maar niet weet hoe dit thuis te organiseren door een partner of familielid met dementie, biedt Het Buitenhuis wellicht een oplossing. Met een pop-up coffee & care arrangement in het Zaantheater zorgen wij voor de partner of familielid met dementie, terwijl de ander de voorstelling beleeft. Samen dus een avondje uit naar Het Zaantheater met voor ieder een eigen programma.

Voor aanmelding graag een mail sturen met naam en telefoonnummer naar hetbuitenhuis@zorgcirkel.nl. Het team van Het Buitenhuis neemt vervolgens contact op om de mogelijkheden te bespreken. 

Albert HeijnzaalBestel