De Componisten Koffer, een reis door de tijd van de muziek

Datum/Tijd
zo 24-09-2023
14:00 uur

Locatie
Cultureel Centrum Bullekerk (Westzijderkerk)
Westzijde 75
1506 ED Zaandam

Categorieën


De Componisten Koffer, een reis door de tijd van de muziek. Zondag 24 september 2023 14.00 uur, Bullekerk, Zaandam

Muziek is van alle tijden maar niet alle muziek is uit één tijd. Op 24 september a.s. neemt de COV Zaanstreek u mee op een muzikale reis door de eeuwen heen. Van Gregoriaanse koorzang uit de Middeleeuwen tot de energieke muziek uit het midden van de vorige eeuw, tevens de eindbestemming. Een concert in samenwerking met het  Friday Brass Ensemble, een klassiek koperblazersensemble van een hoog niveau met de oorsprong in kerkmuziek.

Het vertrekpunt wordt de 11e eeuw, met een compositie van Hildegard von Bingen, een belezen en veelzijdige benedictijnse abdis, die als eerste vrouw een muziekstuk schiep en met haar naam ondertekende. Zij wordt daarom ook wel beschouwd als de eerste vrouwelijke componist in de muziekgeschiedenis. De melodieuze ijle tonen van haar lied zullen prachtig klinken in de Bullekerk. De reis gaat verder met stukken van componisten uit de 16e en 17e eeuw, met o.a. Lamento della Ninfa van Monteverdi, stukken van Praetorius en Händel. Natuurlijk mag niet ontbreken het Ave Verum van Mozart en het romantische O Thäler Weit van Mendelssohn, dat a cappella gezongen wordt. Dan laten we de Renaissance achter ons en gaan verder. Er volgen composities uit 17e en 18e eeuw, ook de tijd van de  Barok waar blazers en koor elkaar ontmoeten bij het ingetogen Locus Iste van Bruckner. Na dit muzikale tijdsbeeld wordt u begeleid naar de 19e en 20e eeuw met het indrukwekkende O Fortuna uit Carmina Burana van Orff tot aan de ‘moderne’ muziek in het midden van de vorige eeuw. Een muzieksoort waarbij het Friday Brass Ensemble ten volle tot zijn/haar recht komt.

En zo reist u in een uur en een kwartier door een melodieus landschap en ziet en hoort u de ontwikkeling van de muziek door de eeuwen heen. Een koffer vol componisten. Niet alle tussenstations zijn genoemd, het gehele programma kunt u terugvinden op onze websites www.covz.nl en Facebookpagina van het Friday Brass Ensemble.

Stapt u in voor vertrek?

De Reis door de Tijd van de Muziek is een zondagmiddagconcert in de Bullekerk en een unieke samenwerking tussen de COVZ en het Friday Brass Ensemble. De arrangementen voor koor met begeleiding van het  Friday Brass Ensemble en de algehele muzikale leiding is in handen van Michel Poels, dirigent COVZ.

Na afloop van het concert heeft u weer alle gelegenheid om na te praten in de Bullekerk.

Plaats:          Bullekerk, Westzijde 75, Zaandam

Tijd:             24 september 2023, 14.00 uur

Kaarten/info: e-tickets verkrijgbaar via www.covz.nl

                   € 23,50 incl. consumptie en programma  

                   € 15 voor jongeren t/m 16 jr/CJP/ISIC