Daniëlle van der Erve en Josien Geerdink | Atelierroute

Datum/Tijd
za 14-04-2018 - zo 15-04-2018
11:00 - 17:00 uur

Locatie
Zaans Groen
Zeemansstraat 54
1506 CV Zaandam

Categorieën


Stichting Tengel organiseert dit jaar voor de 24e keer de atelierroute Zaanstreek/Wormerland. Kunstenaars openen hun deuren voor publiek in het zuidelijk deel van de Zaanstreek op 14 en 15 april. Het thema van de atelierroute is Cultuur erfgoed, ter aansluiting bij ‘2018 Europees jaar van het Cultureel Erfgoed’. Onderdeel van deze route is een foto-expositie van Daniëlle van der Erve bij Zaansgroen in Zaandam.

Van der Erve is autodidact en gefascineerd door water. Het spel van kleur, vorm en beweging zet aan tot het creëren van een steeds weer nieuwe werkelijkheid. Deze houdt door de vluchtigheid van de materie onmiddellijk weer op te bestaan. Dat maakt water interessant en uitdagend om op de juiste momenten unieke beelden vast te leggen. “De afbeeldingen van water die ik dit jaar toon hebben een link met de Zaanse & Amsterdamse cultuur. Een Houten huis, een pakhuis en fabriek, musea en bekende culturele plekken zijn via water gespiegeld”, aldus een geinspireerde Daniëlle. De foto die hierboven wordt getoond is van het toerisme op de Zaanse Schans. Het indirect weergeven van het leven is uitgangspunt bij het maken van deze foto’s. Iedere afbeelding vertelt een klein verhaal van een bepaalde plek uit de samenleving. Niets is wat het lijkt, maar is het wel. Drijfveer bij dit alles is om te laten zien dat ‘het gewone’ verrassend en mooi kan zijn, met de wens om de toeschouwer hier even bij stil te laten staan. De foto’s zijn puur natuur, onbewerkt en prachtig afgedrukt op mooie materialen. Water is veelzijdig en heeft een grote plek in het (gewone) leven.

josien geerdink atelierroute zaanstad tengel

Josien Geerdink wil tijdens dit weekeind in Zaansgroen een inkijk geven in de kronkelwegen van de ongrijpbare inspiratie. “Ik ben heel visueel ingesteld en mijn ervaringen heb ik vooral in beelden opgeslagen. Het is voor mij een chaotische cocktail waar zich langzaam een vorm uit kristalliseert, in glas. Lekker vaag, maar daarom ben ik ook geen schrijver maar een beeldend kunstenaar”, aldus Josien.Dan blijkt het pad daar niet te hoeven stoppen. Een kunstwerk kan de toeschouwer raken, wat eigenlijk de essentie is. Van de kleinste associatie tot zelfs nieuwe, andere, kunstuitingen. “Ik was diep geraakt door het gedicht van mijn goede vriendin Alie Plug. Zij schreef dit naar aanleiding van de vorige atelierdagen. Ik wist niet dat ze zo prachtig kon schrijven. Iets wat ik voor mijzelf had gemaakt kon een ander weer inspireren, terwijl ik helemaal geen gedichten lezer ben”, zegt ze met een glimlach. “We hebben het even laten rijpen en zijn nu een wisselwerk aangegaan. Tijdens deze expositie zijn de  gedichten van Alie in combinatie met mijn glaswerk te bewonderen”. Josien nodigt iedereen uit om de eigen associatie de vrije loop te laten. Op pad!