Cursus: Uit de levens van denkende vrouwen

Datum/Tijd
do 07-11-2019
19:30 - 21:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

Deze cursus is vernoemd naar de felle roman ‘Uit het leven van een denkende vrouw’ van Carry van Bruggen uit 1920. Hierin schrijft zij trefzeker over alle tumult rond de rol van vrouwen aan het begin van de twintigste eeuw. Tijdens deze cursus duiken we in de hevige discussies en brandende kwesties uit die tijd. Dat doen we aan de hand van opzienbarende leesfragmenten en prachtige archiefstukken.

Het werk van Carry van Bruggen vormt een rode lijn in de cursus, maar zij is zeker niet de enige schrijver die aan bod komt. We volgen drie thema’s:

Persoonlijke leefwereld
Carry van Bruggen groeide op in Zaandam. Hoe was het dagelijks leven voor haar en voor andere vrouwen uit haar tijd? Om daar een levendig beeld van te krijgen, bekijken we onder meer unieke dagboeken uit Gemeentearchief Zaanstad, die nooit eerder aan publiek zijn getoond.

Literaire wereld
We ontdekken de literaire wereld aan het begin van de twintigste eeuw en de unieke plek van Carry van Bruggen daarbinnen. Daarbij lezen we niet alleen fragmenten van Carry zelf, maar ook van tijdgenoten.

Vrouwelijke pioniers
In 1919 werd het vrouwenkiesrecht ingevoerd – precies honderd jaar geleden! Natuurlijk lieten Carry van Bruggen en andere schrijvers van zich horen. Hoe reageerden zij op het kiesrecht en andere heikele ‘vrouwenkwesties’? Met een verrassende rol voor de Zaanse zanger-tekstschrijver Dirk Witte.

De cursus is opgebouwd rond leesfragmenten en bijzondere Zaanse archiefstukken. Zo komt deze periode tastbaar tot leven.

Praktische gegevens
Data: 21 en 28 februari, 7 en 14 maart 2019
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: Gemeentearchief Zaanstad
Kosten: € 60,-, inclusief lesmateriaal, koffie, thee en koekjes.
Inschrijven: renate@overliteratuur.nl

Van de cursisten wordt gevraagd om voor aanvang enige teksten te lezen. De leeslijst wordt ongeveer een maand van tevoren bekendgemaakt.

Renate Sun-Louw van Over Literatuur is cursusleider. Ze maakt de cursus voor Mens durf te lezen! en in samenwerking met Gemeentearchief Zaanstad.

In november 2019 vindt deze cursus nogmaals plaats! Data: 7, 14, 21 en 28 november.