Collegium Vocale zingt over een worsteling

Datum/Tijd
za 18-11-2023
17:00 uur

Locatie
Oostzijderkerk
Zuiddijk 1
1501 CA Zaandam

Categorieën


Collegium Vocale Zaandam en Barokensemble
“Arx Ardens” o.l.v. Cor Brandenburg

Motet “Ich lasse dich nicht” (Joh. Chr. Bach) en
Cantate “Ich lasse dich nicht”, BWV 157

Bernard Loonen – tenor
Matthijs Mesdag – bas

Zaterdag 18 november 2023, 17.00 uur
Oostzijderkerk, Zuiddijk 1, Zaandam
Toegang € 15,00 (t/m 16 jaar gratis)

Cantate 157 is ongewoon, zowel door vorm en als door bezetting. Er zijn twee solisten, een tenor en een bas, het orkest is slechts enkelvoudig bezet en het koor komt pas in actie in het slotkoraal. Twee houtblazers (traverso en hobo d’amore) en een solo-viool spelen de solistische partijen. Met dit soort bezettingen was Bach destijds voortdurend op zoek naar nieuwe klankkleuren; bij deze cantate heeft dat prachtige muziek opgeleverd.

De inhoud is vertrouwd: doodsaanvaarding; na het ondergaan van aardse beslommeringen, zorg en ellende, biedt Jezus houvast en uiteindelijk definitieve troost bij de dood: “Ich bin erfreut, das Elend dieser Zeit noch von mir heute abzulegen; denn Jesus wartet mein im Himmel mit dem Segen”. Koorliefhebbers hoeven niet te vrezen dat het koor te weinig aan bod komt. Voorafgaand aan de cantate klinkt een schitterend motet van Johann Christoph Bach (1642-1703), een van de vele muzikale leden van de Bach familie.

Dit motet, met dezelfde titel als de cantate, bleek na later onderzoek overigens mogelijk van Johann Sebastian te zijn, en het heeft daarom het nummer BWV Anh. 159 gekregen. De tekst komt uit Genesis 32:27, waarin Jacob tijdens een worsteling uitroept: “Ik laat U niet gaan, tenzij Gij mij zegent”. Collegium Vocale splitst zich hier in twee koren om het motet uit te voeren en wordt daarbij begeleid door het basso continuo.

Professionele barokmusici begeleiden koor en solisten in de uitvoering met authentieke instrumenten. De lagere stemming van deze instrumenten, het spelen op darmsnaren i.p.v. stalen snaren en de barokke speeltechniek brengen de klank dichter bij het klankbeeld uit Bachs dagen.

Tegelijk met dit concert start de kaartverkoop voor het laatste concert van dit jaar op maandag 18 december, het Festival of Lessons and Carols.

Nadere informatie op https://www.collegiumvocalezaandam.nl of via dirigent Cor Brandenburg, 06-21481858.