Collegium Vocale zingt Bachs sollicitatiecantate “Der Herr ist mein Licht”

Datum/Tijd
za 19-03-2022
17:00 uur

Locatie
Oostzijderkerk
Zuiddijk 1
1501 CA Zaandam

Categorieën


Collegium Vocale Zaandam en Barokensemble

“Arx Ardens” o.l.v. Cor Brandenburg

 

Solocantate “Der Herr ist mein Licht”, Joh. Ph. Krieger

Cantate “Du wahrer Gott und Davids Sohn”, BWV 23

 

            Bobbie Blommesteijn sopraan

Lester Lardenoye – alt

Bernard Loonen tenor

Jelle Draijer bas

 

Zaterdag 19 maart 2022, 17.00 uur

Oostzijderkerk, Zuiddijk 1, Zaandam

         Toegang €15,00 (t/m 16 jaar gratis)

           

Collegium Vocale zingt Bachs sollicitatiecantate

 

Het concert wordt geopend met een solisten-cantate van barokcomponist Joh. Philipp Krieger (1649-1725). Deze Duitse musicus werd op 16-jarige leeftijd door zijn ouders naar het Deense hof gestuurd voor verdere scholing als organist en componist. Ook nam hij gedurende 15 maanden compositielessen in Italië. Na terugkeer in Duitsland werd hij een van de productiefste componisten van de tweede helft van de 17e en begin van de 18e eeuw. Zijn eigen telling kwam tot 2253 werken. De cantate “Der Herr ist mein Licht” (een toonzetting van de verzen 1-4 van Psalm 27) ontstond waarschijnlijk vóór 1684 en is geschreven voor sopraan en bas; deze worden begeleid oor twee violen en basso continuo.

Bach schreef cantate 23 als sollicitatie voor de positie van cantor van de Thomaskerk in Leipzig in 1723. Kennelijk beviel Bachs stijl de keuzecommissie: hij werd aangenomen (al was hij niet hun eerste keuze!) en zou de functie bekleden tot zijn dood op 28 juli 1750. Zoals bekend, waren de 27 jaren in Leipzig Bachs productiefste periode. In die zin vormt deze cantate een keerpunt in zijn leven.

De cantate heeft een wat ongebruikelijke samenstelling: aria (duet), recitatief, koor, koraal. Oorspronkelijk bestond de cantate alleen uit drie eerste delen, en vormde samen met BWV22 de muzikale opluistering van zondag “Esto mihi” (wees met mij).  Ook heden ten dage nog bestaan sommige uitvoeringen slechts uit drie delen. Wij zullen de versie uitvoeren met een koraal (“Christe, du Lamm Gottes”), dat Bach later heeft toegevoegd. Hetzelfde koraal overigens dat oorspronkelijk het slotkoraal vormde van de Johannes Passion (bij de uitvoering op Goede Vrijdag 1725). Het gaat hier om een zogenaamd doorgecomponeerd koraal: het orkest omspeelt het koor met zelfstandige partijen en elke koraalstrofe wordt apart behandeld. Ook in de delen 2 en 3 komt deze koraalmelodie al voor, waardoor een afsluiting met het volledige koraal dan ook een logische toevoeging is. De keuze voor dit lijdenskoraal heeft Bach ongetwijfeld gemaakt op basis van liturgieteksten voor de zondag “Esto mihi”: Jezus kondigt aan dat hij naar Jerusalem zal gaan.

Professionele barokmusici begeleiden koor en solisten in de uitvoering met authentieke instrumenten. De lagere stemming van deze instrumenten, het spelen op darmsnaren i.p.v. stalen snaren en de barokke speeltechniek brengen de klank dichter bij het klankbeeld uit Bachs dagen.

Voorafgaand aan het concert geeft de dirigent een toelichting.

 

Nadere informatie op van https://collegiumvocale.zaankoren.nl of via dirigent Cor Brandenburg, 06-21481858.