GEANNULEERD | Collegium Vocale Zaandam | Cantate BWV 23, “Du wahrer Gott, und Davids Sohn”

Datum/Tijd
za 14-03-2020
17:00 uur

Locatie
Cultureel Centrum Bullekerk (Westzijderkerk)
Westzijde 75
1506 ED Zaandam

Categorieën


‘Arx Ardens’ o.l.v. Cor Brandenburg

 

Der Herr ist mein Licht – Joh. Philipp Krieger
Du wahrer Gott und Davids Sohn
BWV 23

 

            Mónica Monteiro sopraan

Lester Lardenoye – alt

Rein Kolpa tenor

Jelle Draijer bas

 

Zaterdag 14 maart 2020, 17.00 uur

Westzijderkerk (Bullekerk), Zaandam

         Toegang gratis (collecte na afloop)

           

Collegium Vocale zingt Bachs sollicitatieformulier

Bach schreef deze cantate als proeve van bekwaamheid bij zijn sollicitatie als cantor van de Thomaskerk in Leipzig. De eerste uitvoering was op 7 februari 1723. Kennelijk beviel Bachs stijl de keuzecommissie: hij werd aangenomen en zou de functie bekleden tot zijn dood op 28 juli 1750. Zoals bekend, waren de 27 jaren in Leipzig Bachs productiefste periode. In die zin vormt deze cantate een keerpunt in zijn leven.

De cantate heeft een wat ongebruikelijke samenstelling: aria (duet), recitatief, koor, koraal. Oorspronkelijk bestond de cantate alleen uit de drie eerste delen, en vormde samen met BWV22 de muzikale opluistering van zondag “Esto mihi” (wees met mij). Ook tegenwoordig nog bestaan sommige uitvoeringen slechts uit drie delen.

Wij zullen de versie uitvoeren met het koraal (“Christe, du Lamm Gottes”) dat Bach later heeft toegevoegd. Hetzelfde koraal overigens dat oorspronkelijk het slotkoraal vormde van de Johannes Passion (bij de uitvoering op Goede Vrijdag 1725). Het gaat hier om een zogenaamd doorgecomponeerd koraal: het orkest omspeelt het koor met zelfstandige partijen en elke koraalstrofe wordt apart behandeld.

In het recitatief (deel 2 van de cantate) komt deze koraalmelodie al voor, maar dan in de begeleiding van de solist. En wie heel goed luistert, kan deze melodie ook nog eens horen in de instrumentale en vocale bassen aan het begin van deel 3. Een afsluiting met het volledige koraal is dan ook een logische toevoeging. De keuze voor dit lijdenskoraal heeft Bach ongetwijfeld gemaakt op basis van liturgieteksten voor de zondag “Esto mihi”: Jezus kondigt aan dat hij naar Jerusalem zal gaan.

Voorafgaand aan de cantate hoort u een solo-cantate van Johann Philipp Krieger (1649-1725) voor sopraan, bas, twee violen en continuo. De tekst hiervan is uit psalm 27, vs. 1-4.

Professionele barokmusici begeleiden koor en solisten in de uitvoering met authentieke instrumenten. De lagere stemming van deze instrumenten, het spelen op darmsnaren i.p.v. stalen snaren en de barokke speeltechniek brengen de klank dichter bij het klankbeeld uit Bachs dagen. Voorafgaand aan de cantate geeft de dirigent een toelichting.

Nadere informatie op https://www.collegiumvocalezaandam.nl of via dirigent Cor Brandenburg, 06-21481858.