Botsende neutronensterren: een bron van goud

Datum/Tijd
do 23-03-2023
19:45 uur

Locatie
Vesta-Oostzaanse Sterrenwacht
Zuideinde 197
1511 GD Oostzaan

Categorie├źn


Botsende neutronensterren, zwaartekrachtgolven en lichtflitsen. 
Bij de Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek komt dr. Steven Bloemen op 23 maart een lezing houden over botsende neutronensterren,  zwaartekrachtgolven en lichtflitsen.
“Sinds de eerste detectie van zwaartekrachtgolven in 2015 namen de LIGO en Virgo interferometers al bijna 100 keer zwaartekrachtgolven waar. De combinatie van waarnemingen van zwaartekrachtgolven en van zichtbaar licht, dat we veel beter kennen, opent bijkomende, unieke perspectieven. De locatie aan de hemel waar zwaartekrachtgolven vandaan komen, kan helaas niet nauwkeurig worden bepaald. Om de bronnen toch te lokaliseren, werden onder leiding van de Radboud Universiteit de BlackGEM telescopen gebouwd in Chili. In deze lezing bespreken we hoe en waarom de telescopen gebouwd
werden en bekijken we de eerste waarnemingen van de BlackGEM telescopen”, licht de Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek toe. Aanvang 19.45 uur, locatie de Vesta Zuideinde 197 in Oostzaan. Entree is vrij. Belangstellenden kunnen reserveren via de e-mail.