Boekpresentatie ‘Het Blauwepad’

Datum/Tijd
vr 04-08-2023
14:00 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


Locatie: studiezaal van het Gemeentearchief, Stadhuisplein 100, Zaandam

Bijna tien jaar is er gewerkt aan het boek

Het Blauwepad. Schilderachtig, landelijk, ongezond, vertrouwd, achteraf, gezellig, gevaarlijk.

Een omvangrijke titel voor een uitgebreid boek (303 pagina’s) over een bijzonder onderwerp.

Het Blauwepad beschrijft de geschiedenis van een verdwenen buurtschap in West Zaandam dat bestond uit het Blauwepad, het Meester Cornelispad, Klein Rome en de Gassteeg. Deze paden ontstonden in de loop van de zeventiende eeuw en verdwenen in de jaren zestig van de vorige eeuw.

Door de beperkte toegang leefden de bewoners lange tijd in betrekkelijke zelfstandigheid en afzondering. Voor veel buitenstaanders – zoals de herinneringen van de bekende cabaretier Freek de Jonge – was het een geheimzinnige en gevaarlijke buurt.

Voor vroegere bewoners, zoals Kees Wijnands en de gebroeders Wim en Cor Visser, is het Blauwepad een prachtige jeugdherinnering.

Henk Heijnen en Dick Kerssens stelden het boek samen. Zij verzorgen een introductie waarna het eerste exemplaar feestelijk wordt overhandigd aan Cor Visser. Vanaf dat moment is het boek te koop voor 25 euro.

De oplage is beperkt tot 150 exemplaren. De uitgave van het boek werd financieel mogelijk gemaakt door Stichting Gebr. Visser tot Behoud van Cultuurhistorische Bouwwerken in de Zaanstreek.