Bel Canto speelt Boccaccio

Datum/Tijd
zo 20-11-2022
14:00 uur

Locatie
De KunstGreep
Kerkbuurt 4
1511 BD Oostzaan

Categorieën


“Boccaccio” (1879) is een van de hoogtepunten uit het oeuvre van Franz von Suppé; het is een onbetwist meesterwerk en daardoor een van de meest geslaagde operettes aller tijden.

Von Suppé en zijn librettisten hebben zich laten inspireren door de  geestige en wulpse verhalen die de Italiaanse schrijver Boccaccio in circa 1350 te boek stelde onder de titel “Decamerone”: tien jonge mensen vertellen elkaar, opgesloten in een huis in de buurt van Florence op de vlucht voor de pestepidemie (‘in lockdown’ zouden we tegenwoordig zeggen), verhalen waarin de geestelijkheid wordt bespot en gezagsdragers te kakken worden gezet. Ook de erotiek wordt niet geschuwd.

De tekstschrijvers van Von Suppé hebben onder andere de komische novelle ‘De minnaar in het vat’ en ‘De betoverde olijfboom’ in de operette verwerkt, maar zij hebben er een romantische verhaallijn aan toegevoegd waarin Boccaccio zelf een grote rol speelt, bijgestaan door zijn vriendengroep bestaande uit studenten. Boccaccio is namelijk verliefd op Fiametta, de pleegdochter van de olijvenkweker, en om met haar in contact te komen moet hij allerlei listen verzinnen.

De muziek waarop al die dwaze lichtzinnigheid wordt verbeeld, is verrassend melodisch: duetten en grote ensembles (met vee koor) waarin de componist niet onderdoet voor beroemde tijdgenoten als Jacques Offenbach of Johann Strauss Jr. 

Bel Canto brengt de operette in een spitsvondige Nederlandse vertaling op de planken. Met een eigen ploeg is een fraai decor gemaakt met prachtige kostuums en aankleding. De voorstellingen worden begeleid door een klein, speciaal voor deze operette samengesteld orkest. 

Speeldata: zaterdag 19 november om 20.00 uur, zondag 20 november om 14.00 uur, zaterdag 26 november om 20.00 uur en zondag 27 november om 14.00 uur. Kaarten kopen? Zie www.Belcanto-oostzaan.nl/BOCCACCIO