Beethoven Minimized to the Max – Duo Pleyel

Datum/Tijd
za 06-01-2024
20:00 uur

Locatie
MuziekHaven
Papenpad 13
1506 GR Zaandam

Categorieën


Duo Pleyel (Richard Egarr & Alexandra Nepomnyashchaya) spelen Beethoven’s symfonieën nr. 8 & 5 met 4 handen op de vleugel!

Beethoven Minimized to the Max - Duo Pleyel
 

Programma

Beethoven Symfonie nr. 8, gearrangeerd voor 4-handen door Carl Czerny

Beethoven Symfonie nr. 5, gearrangeerd voor 4-handen door Carl Czerny

 

In mei 2023 startte Duo Pleyel met een 3 jaar durend opnameproject van de complete Beethoven Symfonieën in buitengewone 4-hands arrangementen van zijn ondergewaardeerde leerling Carl Czerny.  Dit zijn fascinerende en enorm belangrijke klavier transcripties vanuit historisch, musicologisch en puur muzikaal perspectief.  Czerny was misschien wel de belangrijkste leraar en virtuoos vóór Liszt (Czerny’s leerling!). Als leerling van Beethoven kende en had Czerny een uniek inzicht in de muziek van zijn leraar, en Beethoven vertrouwde Czerny vaak de uitvoering van zijn pianowerken toe. Czerny’s briljante transcripties van Beethovens symfonieën waren bekend bij de componist en werden met enorme vaardigheid en grote zorg gemaakt.  Je zult versteld staan van wat je hoort in deze spectaculaire arrangementen van misschien wel de grootste Symfoniecyclus uit de geschiedenis.

Dit programma bevat de 2 meest energieke Symfonieën van Beethoven.  Hoewel de 8e symfonie maar 25 minuten duurt, is het een van Beethovens meest extreme werken.  De 5e is zeker zijn bekendste.