Archiefqueeste in Gemeentearchief Zaanstad

Datum/Tijd
ma 30-10-2023
09:30 uur

Locatie
Gemeentehuis Zaanstad
Stadhuisplein 100
1506 MZ Zaandam

Categorieën


Wie lost het snelste de Queeste op?

In het kader van ‘de Maand van de Geschiedenis’ vindt er in het Gemeentearchief van Zaanstad op 2, 5, 11 en 30 oktober een ‘Archiefqueeste’ plaats. Een mix van escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken.
Mix van escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken
Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren in de Maand van de Geschiedenis talloze activiteiten rondom het jaarthema Eureka!. Naast rondleidingen, lezingen en tentoonstellingen zijn er ook theatervoorstellingen en kinderprogramma’s: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie.
Archiefqueeste
De Zaanse Archiefqueeste is een mix van escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken in het Gemeentearchief Zaanstad, Stadhuisplein 100 in Zaandam. Gemeentearchivaris Frans Hoving heeft je hulp nodig om het handvest van hertog Jan van Beieren te zoeken! We vonden al wel een brief van de hertog, waaruit je hier alvast een fragment leest: “Ick heb ‘t uyt weldaedt meegenoomen ende reeds opgeborgen op eene gehyme plaetse.” 
Je gaat zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren document; de Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden  terrein zijn voor bezoekers.
Wist je dat het Gemeentearchief een eigen filmzaal heeft? Waar kom je eigenlijk terecht als je de verborgen trappen naar beneden ontdekt? Kijk goed om je heen, maar vergeet niet de puzzels op te lossen om het verloren document terug te vinden. Lossen jullie de Queeste het snelste op? Dan is jouw groep de winnaar van de Maand. 
Goed om te weten
Deelname is gratis, maar aanmelden is verplicht. Je kan gratis meedoen met de Archiefqueeste op maandag 2, donderdag 5, woensdag 11 en maandag 30 oktober. Per dag zijn er drie tijdslots mogelijk: 9.30, 11.00 of 15.30 uur. De Queeste duurt 30 tot 45 minuten. 
Je kan je voor deze activiteit als individu of met een groep van maximaal vijf personen aanmelden. De Queeste gaat door als er minimaal twee personen meedoen. Het aanmeldformulier vul je in op www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27879/archiefqueeste