Amnesty-schrijfactie in Oostzaan

Datum/Tijd
vr 09-12-2022
09:00 - 13:00 uur

Locatie
De KunstGreep
Kerkbuurt 4
1511 BD Oostzaan

Categorieën


De jaarlijkse Amnesty-schrijfactie wordt op vrijdag 9 december van 9.00 tot 13.00 uur gehouden in het Atrium van De KunstGreep de jaarlijkse schrijfactie gehouden, daags vóór de Internationale Dag van de Mensenrechten. Er liggen voorbeeldbrieven klaar om over te schrijven en er wordt gezorgd voor verzending. Het is ook mogelijk een pakketje brieven mee naar huis te nemen en deze maandag bij de balie af te geven voor verzending.
Op 10 december staat de wereld stil bij mensenrechten. Op die dag in 1948 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele verklaring van de rechten van de mens (UMVR) aan. In 1950 werden alle aangesloten landen uitgenodigd om deze gebeurtenis jaarlijks te vieren.
Zeventig jaar lang leken mensenrechten zo vanzelfsprekend. Maar meer dan ooit staan dagelijks deze rechten wereldwijd ter discussie. Zelfs in ons veilige, democratische Nederland, zoals laatst bleek in Ter Apel. De leefomstandigheden zijn daar verre van ideaal. Om met politica Kathleen Ferrier te spreken: “De gouden regel is: wat gij niet wilt wat u geschiedt, doet dat ook een ander niet”. 
Over de hele wereld vinden op 10 december evene enten voor mensenrechten plaats. Daarom hangt ook in Oostzaan de vlag van de Mensenrechten in top.
Schrijven helpt echt. Zie de voorbeelden op de site van Amnesty Internationaal. Eerder werd actie gevoerd voor milieuactivist Jani Silva uit Colombia.
Zij werd ernstig bedreigd en liet weten: “Uit de grond van mijn hart zeg ik dat ik nog leef vanwege deze actie. Die heeft hen ervan weerhouden om mij te doden, omdat ze weten dat jullie er zij