Actiemiddag ‘Het klimaat wacht niet’

Datum/Tijd
wo 09-03-2022
13:00 - 17:00 uur

Locatie
Muziekkoepel
Gedempte Gracht
1506 CJ Zaandam

Categorieën


Het klimaat wacht niet, het is de hoogste tijd voor een donkergroene stem voor de gemeenteraadsverkiezingen 

Op 16 maart zijn de Gemeenteraadsverkiezingen. Door heel Nederland wordt aandacht gevraagd voor een eerlijk klimaatbeleid, ook in de Zaanstreek. De lokale Klimaatcrisis Coalitie i.s.m. XR Zaanstreek staat op 9 maart op de Gedempte Gracht in Zaandam om aandacht te vragen voor de ernst van de klimaatcrisis en het belang van een groene stem voor de gemeenteraadsverkiezingen.  

Op het programma staan speeches, het in gesprek gaan met elkaar en Zaankanters, en het delen van informatie over het klimaatlabel voor politieke partijen. Bij goed weer willen we ook een paint-the-streets activiteit doen. En samen brainstormen over een goede toekomst op een leefbare aarde. 

Het net uitgekomen IPCC-rapport is heel duidelijk: snel en drastisch ingrijpen is nodig. De tijd om maatregelen te nemen om nog ernstiger consequenties te voorkomen raakt snel op.  

De VN-secretaris-generaal Guterres zegt dat de feiten onmiskenbaar zijn en het ontbreken van leiderschap is crimineel. We verkeren in nood en zijn op weg naar een ramp. De komende 5-10 jaar zijn cruciaal en bepalend voor de toekomst. 

Ook in Zaanstad zorgt de klimaatcrisis voor extra zware stormen, hittegolven en overstromingen. Op dit moment neemt de gemeenteraad niet voldoende verantwoordelijkheid voor een noodzakelijke snelle afname van broeikasgassen in de gemeente, zegt Tamara Meerhoff, actief bij de lokale Klimaatcrisis Coalitie. ‘Wij grijpen de gemeenteraadsverkiezingen aan om hier aandacht voor te vragen’. 

Tijdens de onlinebijeenkomst Lancering Klimaatakkoord vorig jaar maart, georganiseerd door de Gemeente, was Urgenda directeur Marjan Minnesma spreker. Zij benoemde ook dat een crisisaanpak noodzakelijk is.  Het is van groot belang dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt en eerlijk is over de klimaatcrisis en mensen bewust maakt van de noodzaak tot grootschalige verandering. De vervolgstap is dan te doen wat nodig is om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen en dit te doen op een rechtvaardige manier. 

‘Wij vragen vandaag alle stemgerechtigden goed te kijken naar welke partijen in Zaanstad echt de broodnodige snelle transitie willen uitvoeren; de gemeente kan hier op lokaal niveau veel in betekenen’, voegt Tamara daaraan toe. 

De actiemiddag ‘Het klimaat wacht niet’ wordt georganiseerd door de lokale Klimaatcrisis Coalitie Zaanstreek. Deze coalitie is onlangs opgestart vanuit XR Zaanstreek om een lokaal en breed platform te vormen die zich richt zich op de noodzaak klimaat en hiermee een leefbare aarde op nummer 1 te zetten. Daarnaast wordt ingezet op verbinding tussen de verschillende lokale organisaties, en eenieder die zich voor een eerlijke en gezonde wereld in wil zetten.  

Wil je actief meedoen als individu of als organisatie meld je dan aan via: klimaatcoalitiezaanstreek@protonmail.com 

Voor het overzicht van landelijke coalities, zie: https://klimaatmars.nl/coalities-overzicht/