6e editie van het ZaanFolk Festival

Datum/Tijd
za 09-07-2022
13:00 - 18:30 uur

Locatie
Wilhelminapark Wormerveer
Zaanweg 7
1521 DH Wormerveer

Categorieën


Het is eindelijk zo ver! De 6e editie van het ZaanFolk Festival kan na een gedwongen afwezigheid van twee jaar gaan plaatsvinden op zaterdag 9 juli. Net als alle voorgaande edities vindt het festival plaats op twee locaties aan de Wormerveerse Wandelweg: het Wilhelminapark (waar van 13.00 tot 18.30 uur het programma z’n beslag krijgt) en Café De Melterij (dat in de avonduren ruimte biedt aan drie optredende groepen).

Door: Hans van Deelen

Folkmuziek is een verzamelnaam voor traditionele en door de traditie geïnspireerde liederen en melodieën. Het meest populair bij ons Nederlanders is de Ierse folk; een levende traditie. Maar ook Amerikaanse folkmuziek mag zich in een grote populariteit verheugen. Natuurlijk kent elk land zijn eigen traditionele muziek; zelfs Nederland! Ook al moet je goed zoeken om vertolkers ervan te vinden.

Wat het afgelopen decennium wel veel aan populariteit heeft gewonnen, met name bij jonge mensen, is balfolk; dansen op traditionele muziek. Het ZaanFolk festival heeft hierop ingespeeld sinds haar vorige editie. Ook in 2022 zal er in het park een speciaal podium voor balfolk zijn bij ‘De Duiventil’, waar iedereen die dat wil mee kan dansen. Hiermee opent ook het ZaanFolk Festival. Op deze locatie vinden aansluitend nog twee optredens plaats.

Een folkfestival wordt meestal gekenmerkt door de gemoedelijke sfeer, de kleine afstand tussen optredende artiesten en het publiek, en de toegankelijkheid voor zowel jong als oud. Om geen drempel op te werpen is er ook voor gekozen om de toegang gratis te maken. Dat is al zo sinds de eerste editie van het ZaanFolk Festival in 2015. Wel wordt een vrijwillige bijdrage op prijs gesteld. Zo kan iedereen naar eigen vermogen bijdragen.

Het hoofdpodium is de koepel in het Wilhelminapark, die natuurlijk ook voor dat doel bestemd is. Hier zijn de artiesten te beluisteren die zichzelf reeds bewezen hebben. Ondanks hun – vaak jarenlange – ervaring zijn ze stuk voor stuk bereid om tegen een zeer schappelijke vergoeding hun optreden te verzorgen.
Een tweede podium dat veel bezoekers trekt is het Open Podium, waarvoor aanmelding vooraf wel noodzakelijk is gebleken. En waar geen vergoeding tegenover staat. Het animo hiervoor is desondanks bijzonder groot. Sommige van de optredende artiesten op het open podium zijn ook  ervaren, anderen komen om ervaring op te doen. Het publiek moedigt iedereen aan.

Natuurlijk kan de inwendige mens ook versterkt worden en zijn er een aantal kraampjes. Daarnaast is er vermaak voor de kinderen en wordt aan de volwassenen ook nog wat anders dan muziek voorgeschoteld.

Na afsluiting van het programma in het park, gaat het ZaanFolk Festival verder in het schuin tegenover het park liggende Café De Melterij. Tot in de late uurtjes wordt er nog volop muziek gemaakt. De Melterij heeft een reputatie waar het gaat om het verzorgen van live muziek. Een kroeg waar het evengoed draait om elkaar te ontmoeten als om het beleven van een mooie muziekavond.

Programma

Het begint bij de duiventil om 13:00 uur met een balfolk workshop door Balfolk Amsterdam. Meteen daarna treedt Trio PFM (balfolk) op, later staan hier ook de vrolijk uitgedoste Trawanten. Zij spelen Middeleeuwse folk uit de Lage Landen.

Vanaf 14:00 uur spelen de volgende bands en duo’s in de muziekkoepel:

Kaskedieze –  dit Krommeniese koor begon ooit als balkankoor maar zingt nu ook muziek uit andere Europese landen, en zelfs Joodse en Zuid-Afrikaanse liederen

Aura – americana-duo met de Zaanse muzikanten Auke (gitaar, zang) en Jindra (percussie, zang)

Bandzondertoekomst – zes Zaanse muzikanten spelen feestelijke covers van minder bekende liedjse en ‘B-kantjes’. Met een verrassend sausje van Ierse folk.

Boxin’ The Vox – David Plasmeijer en Anne-Lotte Paymans spelen en zingen Ierse folk, zowel uit de 60’s en 70’s als hedendaags

Baloney Celtic Music – vierkoppige band, speelt eigen arrangementen en eigen nummers, gebaseerd op Ierse en Schotse folk

Tijdens de bandwissels speelt het Frankfurter Polka Trio. Op baritonsax, klarinet en accordeon speelt dit trio muziek uit Oost-Europa en de Balkan en klezmer.

Verderop in het park begint om 14:30 uur het open podium. Zittend op één van de hooibalen rond het podium kan je hier luisteren naar intieme optredens van acht acts.

Bij de ingang van het park aan de Wandelweg staat Banjo Beats, met americana folk door de zingende banjospeler Anurakt Scheepers.

Om 19:00 uur gaat het festival verder in café De Melterij (Wandelweg 76): 

Arthur & Friends – dit vijftal speelt Keltische muziek in een eigenzinnig jasje waarbij ze o.a. Zweedse nyckelharpa, Middeleeuwse draailier of Franse doedelzak bespelen

Bonny Vida – Spaanse muziek vol temperament en uitdagende ritmes.

de Guinness Piggies – twee leden van dit vrolijke kwartet komen van Kavel 57, de andere twee van de band VosVoor. Energieke Ierse punkfolk.

In het park bij het hoofdpodium staan diverse kraampjes met eten en drinken: Er staat een kraam met tweedehands folk-platen, cd’s, dvd’s, boeken en bladmuziek en merchandise van de deelnemende bands.

Voor de jongste muziekliefhebber is er een apart veldje met allerlei spelletjes en is er een schminkster aanwezig.