Een frisse blik op Zaanstad tijdens het Zaans Film Festival

Afgelopen dinsdagavond 5 november is in PLAY room een bijzondere workshop van start gegaan. Vijf nieuwe Zaankanters leren de beginselen van het opnemen en monteren van (kunst-)video’s. Onder leiding van beeldend kunstenaar Norbert Wille krijgen de uit Syrië afkomstige cursisten een spoedcursus, voor dat ze worden uitgestuurd om in een 2,5 minuut durende video te laten zien hoe ze Zaanstad ervaren. Deze vijf video’s worden eind deze maand tijdens het Zaans Film Festival aan het publiek getoond.

 Deze video’s dienen als een kennismaking / introductie van deze nieuwe Zaankanters. Wat zijn hun dromen, waar zijn ze mee bezig, hebben ze heimwee of dompelen ze zich onder in hun nieuwe leefomgeving. In onze huidige beeldcultuur is een video, opgenomen met een mobieltje, een goede manier om elkaar beter te leren kennen. Daarom zullen de video’s het gehele festival op verschillende locaties te zien zijn onder de titel ‘Zaanstad door Nieuwe Ogen’.

 ‘Zaanstad door Nieuwe Ogen’ is gebaseerd op het internationale project Global Video’s. Stichting White Cube en Galerie PLAY Room staan aan de wieg van dit internationale project dat sinds 2016 de wereld over reist. Het Global Video Project is een selectie van 21 internationale kunstenaars die hun visie geven op mensenrechten in een 2,5 minuut durende video. De video’s zijn over de gehele wereld opgenomen, en zullen ook weer op de plekken terugkeren als compilatietentoonstelling.

Zaanstad door Nieuwe Ogen en het Global Video Project, zullen zowel tijdens de opening van het Zaans Film Festival als op 21 november op het Hembrugterrein worden vertoond, als in de Beschuittoren van de Verkadefabriek op vrijdagavond 22 november, zaterdagavond 23 november en zondag 24 november.

Zaanstad door Nieuwe Ogen is gratis toegankelijk. Meer informatie over het complete programma is online te vinden op www.zaansfilmfestival.nl of de facebookpagina van het Zaans Film Festival.

fotoverantwoording: de vijf cursisten met Norbert Wille in PLAY room 5 nov. 19