Expositie Verkade-album Eik en Beuk

Datum/Tijd
di 22-08-2017 - zo 17-12-2017
10:00 - 17:00 uur

Locatie
Zaans Museum
Schansend 7
1509 AW Zaandam

Categorieën


In 1903 lanceerde Verkade een nieuwe promotiecampagne: in de verpakking van beschuit en biscuit zaten plaatjes die men kon verzamelen en in een album plakken. De actie bleek een groot succes; iedereen was dol op de plaatjes en de verkoop van Verkade steeg enorm. Deze albums werden de langstlopende Nederlandse marketingcampagne ooit. In de tentoonstelling De Albums van Verkade is elke vier maanden een ander album te zien en maak je kennis met de dames van de speciale ‘albumafdeling’ van Verkade.

De tekst voor het album Eik en Beuk schreef Jac. P. Thijsse al in 1932 en een aantal bijbehorende plaatjes was ook al geschilderd. Het zou zijn twintigste album worden. Verkade besloot echter het album Hans de Torenkraai uit te geven, dat door kinderboekenschrijver H.E. Kuylman werd geschreven. Een aantal van de reeds voor Eik en Beuk geschilderde plaatjes werd in dat album gebruikt.

Ter gelegenheid van de vijftigste sterfdag van Thijsse werd het album Eik en Beuk alsnog uitgegeven. Er werden 80.000 exemplaren gedrukt. Het manuscript werd aangepast aan de nieuwe spelling en de plaatjes van Jan Voerman jr., Cornelis en Henricus Rol werden mee gedrukt. Ze konden niet apart worden verzameld. Kunstenares Annie Meussen (1947) uit Herpen werd gevraagd de ontbrekende afbeeldingen te verzorgen. Zij plukte takken met bladeren van de beuk en de eik met bijbehorende gallen en schilderde ze minutieus na in haar atelier. Die prachtige platen zijn te zien in onze schatkamer in combinatie met de aquarellen van de Verkade schilders uit 1932.